Guide till att märka barnens kläder

 

Det är inte nog med att små barn växer snabbt och att föräldrar därför ständigt tvingas köpa nya kläder. Barn har dessutom en förmåga att få kläder att försvinna spårlöst. Det finns ingenting som kan förändra det faktum att barn slarvar bort sina kläder. Däremot går det att tillse att de allra flesta plagg kan återfinnas.

 

Vi på namnband.se gjorde en undersökning bland våra kunder under 2011 där kunderna uppgav att deras barn årligen tappade bort kläder i snitt för mer än 1000 kronor per år. Detta trots att de flesta förskolor kräver av föräldrarna att kläderna skall märkas.

 

Det finns ett antal olika sätt att märka kläder på och avsikten med denna guide är att ge information om de respektive metodernas kostnad samt för- och nackdelar med respektive metod.

 

Vi kommer att gå igenom följande metoder för märkning av kläder:

 

 • Namnlappar
 • Namnband att sys fast
 • Namnband att stryka på
 • Textilband för att stryka på
 • Textilstämplar
 • Märkpennor

 

De viktigaste faktorerna att ta hänsyn till vid val av metod för märkning av kläder är:

 • Priset
 • Beständighet
 • Tidsåtgång
 • Utseende
 • Övrigt

 

Namnlappar

Med namnlappar avses normalt sett en rektangulär tryckt etikett med inslag av någon typ av plast, såsom t ex vinyl. Denna etikett stryks fast på klädesplagget genom att etiketten läggs på vald plats, därefter placeras bakpapper mellan strykjärn och etikett för att undvika att namnlappen smälter fast i strykjärnet.

 

Beständighet

En av fördelarna med namnlappar är att givet att de fästs enligt instruktionerna oftast sitter riktigt, riktig hårt. Detta beror givetvis på att etiketten smälter fast i klädesplagget.

 

Baksidan av myntet är att det inte går att ta bort en namnlapp med mindre än att sax används. Detta är ett stort minus om man har för avsikt att låta ett annat barn ärva eller kanske t o m sälja kläderna vidare. Vid försäljning av begagnade kläder på t ex Tradera så drar kläder som är märkta ned värdet betydligt. Detta är viktigt att tänka på, inte minst om man investerar större summor i plagg från välkända varumärken i tron om att det finns ett bra andrahandsvärde.

 

Tidsåtgång

Orsaken till att namnlappar har blivit så populära är att det går fort och är enkelt att fästa dem. Normalt sett tar det 30-60 sekunder per plagg att märka kläderna.

 

Utseende

De traditionella namnlapparna är vita med svart text, möjligen med en symbol på. Dessa namnlappar är knappast något som gör kläderna vackrare utan det fyller endast en praktisk funktion. På senare år har en del leverantörer börjat med färgglada namnlappar med figurer på. Dessa ser betydligt trevligare ut, men här bör man vara noggrann i valet av leverantör. Många produceras med relativt enkel och billig utrustning, vilket dessvärre får till följd att namnlapparna inte håller. Om de tycks t ex trycks med bläckstråleskrivare kommer färgen nötas bort relativt snabbt och det som tidigare var en trevlig färgklick ser plötsligt inte riktig lika roligt ut. Denna enklare typ av namnlappar tål endast tvätt upp till 40°. Med tanke på att vissa barn har en tendens att smutsa ner kläderna ordentligt bör man tänka sig för innan man köper denna typ av namnlappar.

 

Pris

Priserna på namnlappar varierar kraftigt beroende på antal och utseende. De traditionella vita stryka-på namnlapparna med svart text och symbol kostar i storleksordningen 1 krona per namnlapp.

 

Övrigt

Om man har ett barn som är allergiskt eller lätt får irritation på huden bör man vara noggrann med hur namnlapparna placeras. Materialet är lite styvt vilket gör att det kan skava om det kommer i direkt kontakt med hyn.

 

Exempel på namnlappar hittar ni under Namnlappar.

 

 

Namnband att sys på

Namnband är ett vävt band i vilket texten vävs in. Namnband kan vävas i polyester eller bomull. Namnbandets längd är beroende av textens längd, varför det är viktigt att skriva en text som gör att namnbandets längd blir så långt som man önskar.


Namnbandet fästes genom att det sys på i respektive ände. Ett alternativ till att sy på bandet är att använda Taggit som är ett fäststift i plast som fästes t ex i tvättrådsetiketten.

 

Beständighet

Hur bra namnbandet sitter på beror givetvis på hur många stygn man fäst namnbandet med. Om man väljer ett namnband i bomull så håller det sig garanterat snyggt även efter många tvättar, medan ett band i polyester kan ”korva” sig en aning.

 

En stor fördel med namnband jämfört med namnlappar är att det är möjligt att bort ett namnband, vilket höjer andrahandsvärdet på klädesplagget avsevärt.

 

Tidsåtgång

Nackdelen med namnband i förhållande till andra produkter för märkning av kläder är att det tar längre tid att märka kläderna. Åtminstone gäller detta för dem som inte har sin symaskin stående och färdigträdd. När symaskinen väl är klar så tar det inte många sekunder att sy på ett namnband.

 

Något som inte är känt för den breda massan är att det finns en utmärkt lösning för den som inte har symaskin eller som vill märka med namnband men tycker att det verkar omständigt att sy fast dem. Lösningen heter Taggit och kan bäst beskrivas som ett ”fäststift” i plast som med en hona och en hane som fäst i varandra. Med hjälp av Taggit märker man kläderna lika snabbt som t ex namnlappar.

 

Utseende

Vävda namnband framkallar för de flesta vuxna barndomsminnen. De flesta känner igen och kommer ihåg de vackra banden från sin uppväxt.

 

Till skillnad från t ex namnlappar så är namnband en prydnad på kläderna, särskilt om man väljer att sy fast dem själv. De finns i olika bredder, 10mm, 15mm och 25mm, vilket skapar förutsättningar att använda dem för att märka även egenproducerade alster. Dessutom finns det möjlighet att välja bland ett stort antal bandfärger, textstilar och färger. Varje namnband är unikt och tillverkningsprocessen påminner om en svunnen tid. Titta gärna på detta klipp från Youtube när ett namnband vävs.

 

Pris

Priserna på vävda namnband är något högre än för tryckta namnband. 100 st namnband kostar cirka 180-200 kronor.

 

Övrigt

Om man har ett barn som är allergiskt eller lätt får irritation på huden är namnband i bomull ett alldeles utmärkt alternativ.

 

 

Namnband att strykas på

Detta är samma produkt som namnband att sys på med skillnad att det finns en s k transfer på undersidan av namnbandet vilket möjliggör att bandet kan strykas på plagget.

 

Det innebär därför att dessa namnband har samma karaktär som de som sys på. En skillnad är dock att det för den ovana symaskinsanvändaren går snabbare att stryka på namnbanden. Å andra sidan sitter de inte fullt så bra som de som sys på. Namnband som stryks på finns endast i bomull.

 

Namnlappar i textil att stryka-på

Namnlappar i textil är ett mellanting mellan vävda namnband och stryka-på namnlappar. Det är ett smalt band av textil som endast tillåter två rader av text. De har också en förutbestämd längd varför det endast är möjligt att få 15 tecken per rad.

 

Beständighet

Liksom namnlapparna så stryks textilbanden på, men de smälter inte in i kläderna på samma sätt. Detta gör att de dessvärre oftare ramlar av. Å andra sidan är det inte helt omöjligt att peta av dem för det fall att man planerar sälja kläder vidare.

 

Tidsåtgång

Textilband stryks på lika snabbt som andra produkter som är menade att strykas på.

 

Utseende

Textilband är relativt diskreta, men förhöjer absolut inte plagget på samma sätt som ett namnband kan göra. De bör placeras så att de inte är synliga medan kläderna bärs.

 

Pris

Priset på textilband är relativt lågt. De börjar på cirka 100 kronor.

 

Övrigt

Textilband skapar mindre problem med att de kliar jämfört med tryckta namnlappar.

 

 

Textilstämpel

Av de metoder vi i denna artikel går igenom för att märka barnens kläder så är textilstämpel sannolikt den mest ovanliga. Detta trots att det är det utan tvekan snabbaste sättet att märka kläderna på, t o m snabbare än märkpennor.

 

Textilstämplar är precis som det låter en stämpel med av dig förvald text såsom namn, adress, telefonnummer etc.

 

Beständighet

Detta är en av svagheterna för textilstämplar. Texten nöts sakta men säkert bort. Samtidigt bör man vara varsam då textilstämpeln kan gå igenom vid användning på ljusare plagg.

 

Tidsåtgång

Ingen annan metod kräver så kort tid för att märka kläderna som Textilstämpeln. Ett kort tryck och namnmärkning är klar.

 

Utseende

Stämpeln är relativt diskret, men definitivt ingen prydnad. Märk kläderna på en plats som inte är synlig.

 

Pris

Textilstämplar kostar cirka 200 kronor.

 

 

Märkpennor

Märkpennor har blivit allt mer populära. Många tillverkare av barnkläder har t o m skapat en särskild etikett där föräldrarna kan skriva barnets namn. Märkpennor finns i många varianter och kvaliteter.

 

Beständighet

Det du har skrivit kan du inte ta bort, så beständigheten är minst sagt hög. Vid oerhört långvarig användning kan märkpennan sakta slitas bort.

 

Tidsåtgång

Märkpenna är ett alternativ för den som snabbt och enkelt vill märka barnens kläder. Det går något snabbare än t ex att stryka på namnlappar eller att märka med namnband och Taggit. Å andra sidan kräver det att man skriver tydligt och noggrant så att det går att läsa!

 

Utseende

Med mindre än att man har en oerhört vacker handstil finns det knappast något metod för namnmärkning som är mer missprydande.

 

Pris

Märkpennor är det klart billigaste alternativet för att märka kläderna. En penna kostar 30-40 kronor och räcker till att märka ett stort antal plagg.

 

Övrigt

Märkpenna har liksom namnlappar den stora nackdel att det inte går att få bort märkningen. Om man har intresse av att sälja kläderna vidare bör du inte skriva i eller på kläderna, då det drar ner värdet avsevärt.